eventpsykologi 101
Event är inte speciellt.
Det finns underliggande principer i mänsklig psykologi som appliceras på event likaså som de appliceras inom organisation, motivation, problemlösning eller t.om terapi. Och även om det är ett oändligt nät av mekanismer som sker hos människan som påverkar beslut och motivation så finns det några grundpelare som gör att människor agerar.
8 psykologiska behov.
För att skapa effektiva event måste vi förstå de olika psykologiska behoven.
Stimulering av sinnen. Event som engagerar genom visuella, taktila och sensoriska intryck där man får reagera på direkt konkret stimuli.
Trygghet, igenkänning och ritualer. Att skapa en miljö där människor känner sig hemma och säkra men en tydlig koppling till det förflutna.
Nyfikenhet och upptäckt. Event som introducerar nya idéer, koncept och oväntade upplevelser där man får vara kreativ och tänka divergent.
Djup insikt och syfte. Event som leder deltagarna till att reflektera/interagera med syftet och se större sammanhang på ett konvergent och långsiktigt sätt så det ej blir en meningslös “fest”.
Struktur och tydliga resultat. Event som är effektiva, organiserade och ger konkreta lösningar. Få se data som reflekterar vad som funkar.
Lärande, logik och förståelse. Event som ger intellektuell stimulans och bygger kunskap. Det ska finnas ett logiskt syfte med varför man gör som man gör.
Samhörighet och social harmoni. Event som får deltagarna att känna att alla är inkluderade och är emotionellt engagerade och synkade.
Personlig mening och autenticitet. Event som tillåter individuellt uttryck som resonerar med inre värderingar och moral. Viktigt att stå för något.
Dessa 8 behov är något vi alla har inbyggda hos oss mer eller mindre, och vi har ofta 2-3 som resonerar extra mycket med en. Men ifall vi som eventorganisatörer kan NAILA alla 8, ja då har vi förbättrat våra förutsättningar avsevärt.
Det finns även andra principer som sträcker sig bortom personligheter, som handlar mer om hjärnan i stort.
kognitiva bias
Förutom de psykologiska behoven påverkas eventdeltagare (människor) också av olika kognitiva bias. Här är några exempel på hur du kan använda dem till din fördel:
Social proof → Människor vill delta i något andra redan gör. Att se tidigare deltagare och deras upplevelser skapar en känsla av legitimitet och attraktivitet. Ha alltid en kö, ha alltid någon som interagerar med objektet du vill dra fokus till.
Scarcity + Urgency bias → Begränsad tillgång/tid skapar högre värde och status. Exklusiva biljetter eller tidsbegränsade erbjudanden gör event mer eftertraktade. Dock är jag inte ett personligt fan av att manipulera detta, utan man kan helt enkelt vara ärlig och säga att det finns “300 biljetter” och “Boka innan Fredagens slut” eftersom det är sanningen. Man ska aldrig behöva vrida sanningen, utan endast kommunicera den.
Loss aversion → Emotionella påverkan av att förlora något är större än emotionella påverkan av något proportionerligt man får. Att framhäva vad deltagarna förlorar om de inte deltar kan öka motivationen.
Peak-end rule → Människor minns höjdpunkten (kan vara början, och det kan vara positivt/negativt) och slutet mest. Att skapa en stark finalupplevelse gör att eventet lever kvar i minnet. Jag rekommenderar att man stegrar intensiteten under eventet.
Humor → Det finaste vi har. Man mår bättre, tar till sig information bättre, kommer ihåg bättre. Utan humor så lever vi med guarden uppe, humor är signalen att “faran är över”, när vi kan gå från på vakt - till att leka. Och ofta när man är rolig eller karismatisk så är man det, inte för att man försöker, men för att man är autentisk och transparent!
Ge utan att ta → Fokusera på att ge så pass mycket oväntat värde som möjligt. Ifall en person varit i din butik och betalat, så kan du i det sista ge dem en liten souvenir, kanske ett dryckesunderlägg eller något annat de faktiskt kommer använda och tycker ser fint ut. Den oväntade gesten ger människor ett rus som är svårt att matcha. Det viktiga ¨är att det inte ska vara underförstått att de ska få något, utan det kommer som en oväntad osjälvisk gest.
Anchoring → Detta handlar om att sätta förväntningar. Kanske det viktigaste av allt. Att försöka se bra ut är så himla oattraktivt, och det leder bara till gäckade förhoppningar hos andra. Lova inte det du hoppas på, utan det du kan garantera. Var tydlig med tid och resultat, försök inte vrida verkligheten för att göra folk glada nu, eftersom de senare kommer bli besvikna. Gör hellre folk “besvikna” nu genom att vara ärlig, och gör allt för att överleverera istället. Man ska vara väldigt försiktig med att leka med andras förhoppningar.
Då var det klart!
och mycket av dessa handlar om att “öppna en loop”, eftersom när en loop är öppnad så vill vi människor instinktivt stänga den.
Ifall någon ger, så vill vi stänga loopen genom att ge tillbaka, när något håller på att försvinna vill vi stänga loopen av osäkerhet genom att stänga den och göra det säkert. Om jag bad dig att välja mellan att springa två lopp, båda 10km, där ena förstapriset var på 500kr, och den andra fick du veta vinsten efter du hade sprungit, så hade du blivit betydligt mer motiverad av att springa andra racet, eftersom det öppnade en loop av ovisshet som du instinktivt vill stänga. Detta är grunden till det mesta i livet och det som ofta motiverar oss. Det är därför det finns cliffhangers, det är därför du kollar om axeln när du går över gatan, varför du tittar på mobilen för notiser som inte finns, varför du dubbelkollar ifall du låste dörren, varför du väljer det alternativet som snart kommer försvinna.
Hoppas du fick nytta av detta och vet lite mer hur vi på Just Done tänker!